Co se hodí k jednotlivým čajům za pokrmy?


Historie čaje sahá stovky let nazpět. Už ve starověké Číně byl čaj velmi ceněnou tekutinou, která se využívala nejen pro konzumaci, ale také prostředek přírodní medicíny. Čajů máme nepřeberné množství druhů. Černý, zelený, bílý, oolong, červený, bylinné, ovocné a další. Stejně jako ke každému vínu se hodí jiný pokrm, stejně tak ke každému čaji se hodí jiné pohoštění. Jak párovat jednotlivé čaje a různé pokrmy?

croissanty

Černý čaj

Černý čaj má vysoký obsah kofeinu a velmi hutnou chuť. Na chuťovém spektru je nejblíže podobný kávě ze všech druhů čaje. Ideální je, pokud ho zkombinujete se sladkými a hutnějšími pokrmy. Skvěle se hodí například k snídaňovému pečivu, jako jsou croissanty, čokoládové rolky, muffiny, cupcaky nebo české koláče. Hodí se také k jakémukoliv čokoládovému dezertu. Čokoládová pěna, čokoládové brownies nebo čokoládový dort budou váš černý čaj skvěle doplňovat.

Zelený čaj

Zelený čaj nemá tak silnou a těžkou chuť, jako čaj černý. Jeho chuť je naopak spíše svěží a ucítíte v ní květinové a travnaté tóny. Vzhledem ke své chuti se skvěle kombinuje s lehčími pokrmy, podle asijského vzoru například se všemi druhy sushi, s různou zeleninou, ať už syrovou či tepelně upravenou, a také s tofu.

sýry

Bílý čaj

Bílý čaj má velmi jemnou chuť, proto se hodí k jemnějším pokrmům. Šálek bílého čaje bude skvěle doplňovat všechny druhy ovoce, ať už se jedná o jahody, borůvky, meloun, jablka či hroznové víno. Výborně doplňuje také sýry, zejména měkké a tučné, jako je hermelín, brie a camembert.

Oolong čaj

Oolong čaj je na pomezí chuti mezi zeleným a černým čajem. Skvěle doplňuje mořské plody, jako třeba krevety, mušle, chobotnice a mnoho dalšího, zejména pokud jsou grilované či dušené. Vynikající je také ve spojení s nejrůznějším pečivem, zejména sladkým, třeba spojení toustu s džemem nebo arašídovou pomazánkou vás přímo nadchne.